Autófóliázás lépésenként

Hogyan fóliázd le az autódat? - Telepítési útmutató - Autófóliázás házilag

Az autófóliázás könnyűnek tűnhet egy leírás vagy egy-két youtube videó megnézése után, de fontos tudni, hogy ezek alapján nem lehet szép munkát végezni és megtanulni fóliázni. Egy minőségi munka mögött több év tapasztalat és több száz autó lecsomagolása áll. Tisztában kell vele lenni, hogy egy autóra való anyag több százezer forintba kerül, és tapasztalat nélkül nem lesz elfogadható és szép a végeredmény, így könnyen ráfizetésbe torkollhat az egész autófóliázás házilag kísérlet. Így mindenképpen a professzionális telepítőt ajánljuk az otthoni kísérletezés helyett.

Ahhoz, hogy sikeresen lefóliázz egy autót, van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Az alábbi négy szabályt alapesetben mindig be kell tartani az autófóliázás során. Fontos, hogy a felsorolt lépéseket egymás után tedd meg, és ne keverd össze a pontokat.

1. lépés: tisztítás
Az autót fóliázás előtt meg tell tisztítani. Nagy odafigyelést igényel, hogy milyen tisztítószereket használsz. Számít ugyanis, hogyan fog a tisztítószer reakcióba lépni a jármű festékrétegével, és az autófólia ragasztójával. A helyes tisztításról a Hogyan tisztítsam meg az autót fóliázás előtt? posztban olvashatsz.

Az autófólia helyes felrakása

2. lépés: körbevágás
Vágd le, ami nem kell: Mágnessel rögzítsd a fóliát a jármű felületén, majd vágd körbe az autófóliát aszerint, hogy mire nem lesz szükség. Így könnybben meg tudod fogni az anyagot és nem lifeg a széle össze vissza telepítés közben.

Kerékíveknél
Kiemelkedő tárgyaknál (pl. kilincs)
Ablakoknál

3. lépés: a nyújtásokat lehetőleg kerüld el

Ha nem muszáj, ne nyújtsd a fóliát. Ezzel megkockáztatod, hogy hamarabb visszajön a fólia, és garanciális problémák lesznek.

4. lépés: Tartsd észben a nyújtás szabályait:
Az alábbi szabályokat tartsd be mindig. Be nem tartásukkal megkockáztatod, hogy a fólia ragasztója elválik a jármű felületéről, és kezdheted előről a munkát.
- Csak domború, homorú vagy lapos helyeken nyújts.
- Csak két nem feszített pont között lehet nyújtani a fóliát.
- Kerüld az éles szögű felületeknél a nyújtást.
A keletkező feszültség miatt jöhet vissza az autófólia a karosszériáról, ezért fontos a fenti szabályokat betartani.

A nyújtás helyes lépéseiről az Autófólia felrakása helyesen posztban olvashatsz bővebben.

5. lépés: Utómelegítés
Az elkészült munkát utómelegíteni kell, hogy az autófólia elérje a megfelelő tapadást, és tartósan a helyén maradjon.:

A jármű kockázatos területeit célszerű utómelegíteni, amelyek a következők

Mélycsatornák/vakablakok
A jármű szélei
Homorú részek, mint a kilincs
A fólia lapolásai

Az utómelegítésnél számít a hőmérséklet, melynek kb. 90-105 fokosnak kell lennie. Az ujjunkkal/simítóval végzett nyomás segíti a fóliát a megkötésben. A végső tapadást a megelelő idő elteltével fogja elérni az autófólia.

Az autófóliázás nem egy olyan szakma, amit egy blog poszt elolvasásával és két youtube video megnézésével el lehet sajátítani. Több éves tapasztalat szükséges hozzá, hogy az ember ki tudja választani a megfelelő fólia típust, és a megfelelő lépéseket alkalmazza az egyes íveknél. Ezért javasoljuk, hogy bízd profi szakemberekre a telepítést. Az autófólia nem olcsó mulatság, alaphangon az egy autóra való anyag több százezer forintba kerülhet, és tapasztalat híjján az első munka szinte biztos, hogy nem lesz szép. Így, ha minőségi végeredményt szeretnél, az egész magánakció egy ráfizetés lesz, mert ki kell fizetned a fólia eltvávolítását, és meg kell rendelned az egész munkát elölről a fóliázó szakembertől.

Ha nem sikerült volna az autófóliázás házilág, és szeretnéd eltávolítani az autófóliát, bővebben erről az Autófólia helyes leszedése házilag posztban olvashatsz.