Miről szól a cikk? Bemutatom neked, hogy milyen típusú autófóliák vannak, és milyen márkákkal érdemes dolgozni. Alapvetően a legtöbb, Magyarországon kapható márka megfelelő minőségű- bár minden telepítőnek megvannak a kedvencei, és bevált márkái - arra kell figyelni leginkább, hogy melyík típust mikor kell alkalmazni.

Milyen autódekor fólia típusok vannak?

Anyagában színezett és nyomttott autófóliák

Alapjában véve a legtöbb autófólia PVC alapanyagból készül. Az anyagában színezett autófóliát hívjuk plotter fóliának, ezek mind egy színűek, és színskálából lehet kiválasztani őket. A 3D karosszária csomagoló fóliák is anyagában színezettek. A nyomtatott fólia pedig fehér alapra kerül, általában 4 szín nyomással bármilyen képet, motívumot rá lehet nyomtatni az anyagra. Miután letelt a festék a kipárolgási ideje, rákerül a színtelen lamináló fólia. A nyomtató festék négy színből tevődik össze; CMYK azaz cián, magenta, sárga és fekete. Nyomtatás közben a nyomtató felmelegíti a fóliát kb 37 fokra, és a tintasugaras fej ráfecskendezi az anyagra a festéket, ami a hő hatására belemaródik az anyagba. Általában solvent és eco-solvent festéket használnak (oldószeres nyomtatók), és kötelezően le kell laminálni őket, az eredmény pedig egy tartós, UV és esőálló nyomat lesz. Autódekorációs célra szoktak még UV nyomtatóval is nyomtatni. Ebben az esetben UV fény hatására megköt. Általában nem laminálják őket, és sajnos ebben az esetben nagyon hamar kikopik a nyomat. Léteznek még olyan újgenerációs nyomtatók és festékek is, melyek képesek metál színeket nyomtatni és fehér festéket is. Ezeknek az alkalmazása ma a magyar piacon nem térül még meg.

Miből áll össze az autófólia?

Alapvetően az autófólia három rétegből áll össze. A fólia, a ragasztó és a hordozó rétegből.

A plotterfóliák ragasztója általában áttetsző, míg a nyomtatott fólia ragasztója szürke, hogy bármilyen színű felületre rá lehessen telepíteni és egységes felületet alkosson. A nyomtatott fóliák negyedik rétege az UV álló, transzparens laminálóréteg, amit laminálógéppel préselünk rá a fóliára. Ezt a tintát a nap sugarai és az eső károsíthatják, ezért kerül lamináló fólia az alapra.

Milyen vastag az autófólia?

A fólia vastagságának mértékegysége a mikron (µm).
Anyagában színezett plotterfólia: 60-70 µm
3D autócsomagoló fólia: 80-130 µm
Nyomtatott fólia laminálóréteggel: 100-120 µm
Kővédő fólia: 150-200 µm

Gyártástechnológia

Az autófóliák esetében kétféle gyártási módszerrel készülhetnek a fóliák Minden gyártónak létezik öntött és hengerelt módszerrel készült autófóliája:

Hengerelt autófólia

Alkalmazása: Az enyhén ívelt és sík felületekre készül.
Árkategórua: olcsóbb autófólia típus.
Gyártása: A PVC-t hengereken keresztül nyomják, amíg el nem éri a kívánt vastagságot. A hengerelés nyújtás és feszültség létrehozása gyártáskor.
Tulajdonsága: A hengerelt autófólia minden irányba vissza fog zsugorodni a hőmérséklettől, páratartalomtól és színárnyalattól függően.

Öntött autófólia

Alkalmazása: A mélyebb nútokban is bent tapad, nagyobb íveknél használatos, mert jobban nyújtható.
Árkategória: Drágább árkategóriába esik.
Gyártása: A kémiai folyadékot öntőlapra öntik és magas hőmérsékleten sütőben stabilizálják. Az öntés egy nyújtás és feszültségmentes folyamat.
Tulajdonsága: Ha nincsen nyújtva, az öntött fólia nem fog zsugorodni.

Megkülönmböztetünk még légcsatornás autófólia típusokat is. Ennek az autófóliának a ragasztója úgy készül, hogy a levegőt kivezeti a fólia alól, így lesz buborákmentes a telepítés. Öntött és hengerelt autófólia típusokból is létezik légcsatornás változat.

Fontos, hogy tudjuk, melyik típus pontosan mire való, és hogyan kell alkalmazni őket. Nem feltétlenül jobb egyik autófólia a másiknál. Az adatlapjukat megtekintve el tudjuk dönteni, melyiket ajánljuk ügyfeleinknek.

Egyszínű plotterfólia

Ezt a 2D fólia típust elsősorban feliratok és logók készítéséhez használjuk. Nem kell megnyomtatni, hiszen már előre színezett. Színei élénkebbek és ellenállóbbak a nyomtatott autófóliánál, ezért nem szükséges laminálni. Gazdaságos, olcsón kivitelezhető dekorációkat lehet belőle készíteni. Kisebb, enyhén ívelt elemeket is be lehet belőle csomagolni, de ez megfelelő szakértelmet kíván, ugyanis nehezebb belőle dolgozni, mint a 3D-s autófóliákkal. Sík felületeket, például kamion felépítményét, vagy vakablak belsejét is le lehet vele dekorálni.

Egyszínű 3D autófólia

Leginkább személyautók teljes csomagolására használják, mert fényezés szintű minőséget lehet vele előállítani a megfelelő szakember segítségével. Technikailag betűkivágásra is lehetne használni, de a ragasztója könnyen elválik a hordozótól, ezért nehezebb telepíteni ebben a formában, emellett pénzügyileg sem éri meg erre használni.

Anyaga öntött technológiával készül, így lágyabb, és könnyebben beveszi az ívek. Szinte mindegyik fajtája légcsatornás; a szép eredmény érdekében érdemes a buborékmentes verziót választani. Az autó majdnem minden részét be lehet borítani vele, így a külső karosszéria elemektől kezdve a belső falcokig meg lehet csinálni mindent. Egyedül a küszöb rücskös alján nem tapad meg jól, és tehergépjárművek esetén pedig sziloplaszt és a zárszerelvények részén nem lehet alkalmazni. Fontos megemlíteni még, hogy fényezetlen műanyag elemeket nem lehet befóliázni. Ilyen lehet a lökhárító, egyes tükrök díszlécek és kilincsek is.

Bizonyos ívek olyan kiugróak, és élesen határolódnak, hogy még az öntött autófólia sem veszi be. Ilyenkor a képzett telepítő betoldja az elemet, lehetőség szerint karcmentes vágási technikát használva (knifless tape).

Különbség van a vízszintes és a függőleges telepítések közötti élettartamban is. Ez azt jelenti, hogy a tetőn és a motorháztetőn hamarabb használódhat el az autófólia, mert a nap sugarai állandóan ezeket a területeket érik szemben a jármű oldalaival.

A színes karosszéria fóliák között vannak nagyon érdekes megjelenésűek is, mint a karbon, szálcsiszolt és flip-flop fólia. Utóbbi színváltós, úgy változik a színe, amilyen szögből nézzük. A szálcsiszólt fóliát inkább belső térre szokták használni; egyrészt az ára miatt, másrészt pedig kissé túlzás lenne ilyen színbe öltöztetni az egész autót. Ezen kívül léteznek még bőrhatású és méhsejtmintás fóliák is. A fényes fekete autófóliát napfénytető imitálására szokták használni. Fényvisszaverő plotterfóliákkal pedig általában a rendőrség és a mentők dolgoznak.

A színes karosszéria autófólia telepítésének menete

1. Ha frissen érkezett a jármű az autómosóból, előszőr megszárítjuk, majd tisztítóval és zsítalanítóval áttöröljük.
2. Ahol szükséges, szétszereljük a járművet. (kilincsek, tükrök, díszlécek, lámpák)
3. Kimaszkoljuk a nehezen elérhető helyeket (ablaküveg széle, rések) ahonnan por hullhat a fólia alá.
4. Levágjuk a kívánt mennyiséget a fólia tekercsről, és mágnesek segítségével az autóra illesztjük.
5. Körbevágjuk a fóliát, hogy könnyebb legyen a telepítés.
6. Hőlégfúvó és simító segítségével feltelepítjük az autófóliát.
7. Mikor készen van, a széleket és mélyebb íveket átmelegítjük.
8. 24 órát a megfelelő hőmérsékleten állni hagyjuk, majd újra átmelegítjük, ahol szükséges.

Autófólia márkák
Anyagában színezett 2D autófólia márkák

Oracal 550, Mactac 8900, Avery 700, 3M Scotchcal 50

Anyagában színezett 3D autófólia márkák

Avery Supreme, 3M 2080, Oracal 970 Nyomtatható autófólia típusok

Mactac MacPoly, Oracal 3951, Oracal 3551, Arlon 6100 XLP, 3M IJ series