Autófólia nyomtatása, autófóliázás színek és nyomdai színhelyesség

A céges arculathoz használatos színekhez a grafikusok többféle színskálára hivatkozhatnak. Az egyik a Pantone a másik a RAL színskála. A RAL színskálát leginkább festéshez szokták használni, és előregyártott festékek esetén ki lehet választani, hogy milyen RAL színű legyen az adott dolog, például fém vagy műanyag. Az autódekorációhoz használt nyomtatásos technológia négy színből álló festékek(CMYK) segítségével dolgozik. Az elkészült nyomat színe az alábbiaktól függ:

1. A fájl milyen programban készült és milyen formátumban van lementve.
2. Milyen fóliára nyomtatunk
3. Milyen festéket használunk
4. Milyen hőmérsékleten szárad az elkészült nyomat
5. Milyen laminálóval lamináljuk a végén.

A képenyőn látott színek RGB formátumban vannak. Az alap színek Red, Green, Blue és a többi színt ennek a háromnak az alapjaival, a fény beállításaival keverik ki. Ez sokkal több szín kimutatására képes, mint amit a festékekkel elő lehet állítani. A monitorok fénye között is van ám különbség, ezért tanácsos mindig próbanyomatot készíteni, és ez alapján kiválasztani a számunkra megfelelő színt. Az elkészült nyomat ezért soha nem lesz olyan színű, mint amit a képernyőn látunk és ott be van állítva. A megfelelő szín kiválasztásához próbanyomat szükséges.

Teljes karosszéria fóliázás színek luxus autókhoz

A fólia gyártók, mint a 3M, Avery, Arlon, Oracal, és Mactac előre gyártott színskálával rendelkeznek, amiből kiválaszthatod, hogy milyen színű legyen az autód. Felesleges fényezés színére vagy RAL skálára, esetleg bármilyen más festék színre hivatkozni, mert több ezer árnyalat létezik. Személyesen tudod megnézni milyen színeket kínálnak az autófólia gyártók, és ebből tudsz választani.

Grafikai anyag leadásának követelményei autódekoráció készítése esetén

Az autódekor grafikáját legtöbb esetben az ügyfél már készen megküldi számunkra.
Az alábbinak kell megfelelni

1. A jármű outlineja szerepel a grafikában
2. Vektoros formátumban legyen a fájl, amit cdr, eps vagy ai formátumban tudunk fogadni
3. Feliratok görbésítve legyenek
4. Bitkép esetén min. 150 dpi felbontás és 1:1 méretarány szükséges
5. Minimum 10 cm kifutó szükséges

Illesztések

A nyomtatott fóliákat 137 és 152 cm szélességű tekercsekben gyártják. Ebből következik, hogy az illesztések ilyen szélességekként történhetnek, de ezt befolyásolhatja maga a gépjármű kinézete is. Egy esztétikusan megtervezett dekorációban kevés illesztés látható, ugyanakkor ez akár az ár 15%-os emelkedésével is járhat,mert ennyivel több anyag használódik fel.